Ljepota lažnog sjaja
Izložba
"Ljepota lažnog sjaja" - izložba krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije

Izložbom krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“ iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih i neupućenih kupaca.

free entrance
L4 — Multifunkcionalna dvorana 4
Više
Dubrovnik, A Scarred City
„Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je 1. listopada 2019. godine, povodom obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik.

20 kn
L2 — Multifunkcionalna dvorana 2
Više
Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu
Izložba
Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn

Izložbom ‘Mirko Ilić – Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn’ kustosa Dejana Kršića i Marka Goluba, koja se otvara u Lazaretima 17. kolovoza 2019.

slobodan ulaz /free entrance
L4 — Multifunkcionalna dvorana 4
-
Više
Linđovi koncerti
Koncert
Linđov koncert

Od 25. kolovoza svakog utorka i petka u 21:30h možete uživati u koncertima Linđa u Lazaretima.

120 kn
L6 — Linđo
Više

Home

Izložba

Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn

Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu

Detalji događaja

17/08/2019
- 01/10/2019
15:45
L4 - Multifunkcionalna dvorana 4
slobodan ulaz /free entrance

Izložbom ‘Mirko Ilić – Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn’ kustosa Dejana Kršića i Marka Goluba, koja se otvara u Lazaretima 17. kolovoza 2019. u 22 sata dubrovačka publika moći će se uvjeriti zašto je Mirko Ilić i nakon više od četiri desetljeća stvaranja još uvijek jedan od najzanimljivijih grafičkih dizajnera i političkih ilustratora te zašto uživa globalni zvjezdani status.

U Lazaretima – kreativnoj četvrti Dubrovnika, publika će moći vidjeti stripove, ilustracije i plakate iz različitih faza Ilićeve karijere, s naglaskom na one nešto manje poznate nastale u posljednjih 10 do 15 godina.

Ilić je po Kršiću i Golubu, autor snažnih i pamtljivih slika, sposoban dozvati i ‘najdramatičnije spoznaje o svijetu u kojem živimo bez doslovnosti i površinske ekspresivnosti’ koji svojom ilustracijom ne ‘ilustrira’ događaj, tezu ili mišljenje, ‘nego nam daje sliku koja pokreće naše razmišljanje o temi kao što zupčanik pokreće ‘vrijeme’ u nekom satnom mehanizmu, daje nam neočekivani rakurs na temu za koju nam se trenutak prije činilo da je dovoljno poznajemo’. ‘Često se njegove ilustracije’, ističu autori izložbe, ‘zaustavljaju u ‘trenutku pred katastrofu’. Drama se ne eksplicira, nego potencira slutnjom.’Otud i naziv izložbe – ‘Trenutak pred katastrofu’, iz Ilićevog majstorstva političke ilustracije koje se ogleda i u tome da autor koristi strukturnu manjkavost metafore te u igru uključuje gledatelja koji sam mora ‘završiti priču’.

Publika će u Lazaretima, pored ilustracija, stripova i plakata, prije svega onih s područja kazališta, umjetnosti i općenito kulture iz različitih faza Ilićeve karijere, moći uživati i u ostalim aspektima Ilićevog profesionalnog djelovanja kao inicijatora, ‘kustosa’ i istraživača, koji se rijetko sagledava sučelice s njegovim dizajnerskim radom. Riječ je o knjigama o dizajnu, koje, najčešće u suautorstvu sa Stevenom Hellerom, objavljuje od 2001.

Do danas je objavljeno devet takvih knjiga, počevši od ‘Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design’ (2001.), ‘Handwritten’ (2004.), ‘Design of Dissent’ (s Miltonom Glaserom, 2005.), ‘Anatomy of Design’ (2006.), ‘Stop, Think, Go, Do: How Typography and Graphic Design Influence Behavior’ (2012.), ‘Lettering Large’ (2013.), ‘Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World’ (2015.), ‘Head to Toe: The Nude in Graphic Design’ (2018.) uključujući značajno prošireno i tematski ažurirano izdanje ‘The Design of Dissent’, s podnaslovom ‘Greed, Nationalism, Alternative Facts, and the Resistance’ (ponovno s M. Glaserom, 2017.).

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.

Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.  Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela. Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku. Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je do danas postavljena 53 puta u 24 države.

Više radova Mirka Ilića možete vidjeti ovdje:

https://www.behance.net/MirkoIlic
https://mirkoilic.com/design/
https://mirkoilic.com/illustration/

Kustosi: Marko Golub & Dejan Kršić
Organizacija: Grad Dubrovnik
Voditelj umjetničkog programa Lazareta: Pero Mrnarević
Postav izložbe: Marko Golub • Dejan Kršić • Pero Mrnarević
Tehnička podrška: Umjetnička galerija Dubrovnik

Uz potporu: Turističke zajednice grada Dubrovnika • Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka • Mirko Ilić Corp. • Denise Benmosché • Okvira Ogresta

Posebna zahvala Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, ravnatelju Slavenu Tolju i kustosici Sabini Salomon na posudbi mnogih djela prikazanih na ovoj izložbi.

 

Pretražite događaje