Ljepota lažnog sjaja
Izložba
"Ljepota lažnog sjaja" - izložba krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije

Izložbom krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“ iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih i neupućenih kupaca.

free entrance
L4 — Multifunkcionalna dvorana 4
Više
Dubrovnik, A Scarred City
„Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je 1. listopada 2019. godine, povodom obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik.

20 kn
L2 — Multifunkcionalna dvorana 2
Više
Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu
Izložba
Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn

Izložbom ‘Mirko Ilić – Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn’ kustosa Dejana Kršića i Marka Goluba, koja se otvara u Lazaretima 17. kolovoza 2019.

slobodan ulaz /free entrance
L4 — Multifunkcionalna dvorana 4
-
Više
Linđovi koncerti
Koncert
Linđov koncert

Od 25. kolovoza svakog utorka i petka u 21:30h možete uživati u koncertima Linđa u Lazaretima.

120 kn
L6 — Linđo
Više

Home

Alternativne biografije

Dubrovnik, mali grad velikih postignuća i bogate povijesti iznjedrio je brojne zanimljive povijesne osobe, koje su njegovu slavu pronosile širom svijeta.

Naučite nešto dosad nepoznato o poznatim Dubrovčanima ili pak upoznajte vama nepoznate, a značajne povijesne osobe iz Grada.

Antun Drobac

Podrijetlom iz konavoskih Komaja, rođen u Dubrovniku, gdje je i stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, Antun se Drobac odlučio za studij farmacije u Padovi. Kao magistar farmacije vraća se 1832. g. te kratko vodi ljekarnicu Male braće, a zatim i vlastitu kraj Sponze, službujući četiri desetljeća na raznim općinskim funkcijama.
Pročitaj više

Antun Sorkočević

Antun je ostao jedini sin Luke Sorkočevića, prvog hrvatskog simfoničara. Mjesec dana nakon tragične očeve smrti 1789. g., stric Miho, od tada i njegov skrbnik, šalje ga na školovanje u Rim. Godine 1794. ulazi u Veliko vijeće i prihvaća državničke dužnosti u Dubrovniku.
Pročitaj više

Baltazar Bogišić

Pravnik, polihistor, etnograf, povjesničar i kolekcionar Baltazar Baldo Bogišić spada među naše najznamenitije znanstvenike 19. stoljeća i jedan je od najvažnijih hrvatskih pravnika uopće. Bio je čovjek neobično široke erudicije i vrlo širokog kruga interesa, zbog čega su ga neki zvali “knez znanja”.

Pročitaj više

Bartol Kašić

Nakon što je pokretom Reformacije jedinstvo kršćanskog Zapada bilo narušeno, Rim je morao pronaći novi put vlastite obnove. Taj put bio je put afirmacije jezika, kojim su govorili živi narodi, tzv., “živi jezik”. Oprezno krenuvši s podučavanjem i izobrazbom širokog kruga neukih, Rim se okrenuo upravo onim narodima, koji su nastanjivali rubna područja istoka i jugoistoka Europe, a koji su u doba Reformacije ostajali vjerni Katoličkoj crkvi.
Pročitaj više

Benedikt Kotruljević

Obitelj Kotruljević porijeklom je iz Kotora. U Dubrovnik dolaze oko 1350. g. i vrlo brzo postaju članovi Bratovštine sv. Antuna, u koju ulaze dubrovački trgovci. Benedikt je rođen u Dubrovniku oko 1416. g. Osnovnu izobrazbu stječe u Dubrovniku, a na studij odlazi u Italiju. Čini se da je studirao filozofiju i pravo.
Pročitaj više

Blagoje Bersa

Ugledni zadarski pravnik Ivan Bersa, koji se sa suprugom Filomenom rođenom de Medici 1865. g. doselio u Dubrovnik, kao glazbeni amater i intelektualac utemeljio je kulturni krug u čijem su ozračju odrastala petorica njihovih sinova i jedna kći; najstariji Josip, književnik i arheolog; Bruno, kipar; glazbenici Vladimir i Blagoje te Zdenko i Danica.
Pročitaj više