Ljepota lažnog sjaja
Izložba
"Ljepota lažnog sjaja" - izložba krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije

Izložbom krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“ iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih i neupućenih kupaca.

free entrance
L4 — Multifunkcionalna dvorana 4
Više
Dubrovnik, A Scarred City
„Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“

Izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je 1. listopada 2019. godine, povodom obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik.

20 kn
L2 — Multifunkcionalna dvorana 2
Više
Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu
Izložba
Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn

Izložbom ‘Mirko Ilić – Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn’ kustosa Dejana Kršića i Marka Goluba, koja se otvara u Lazaretima 17. kolovoza 2019.

slobodan ulaz /free entrance
L4 — Multifunkcionalna dvorana 4
-
Više
Linđovi koncerti
Koncert
Linđov koncert

Od 25. kolovoza svakog utorka i petka u 21:30h možete uživati u koncertima Linđa u Lazaretima.

120 kn
L6 — Linđo
Više

Home

Alternativne biografije

Benedikt Kotruljević

Obitelj Kotruljević porijeklom je iz Kotora. U Dubrovnik dolaze oko 1350. g. i vrlo brzo postaju članovi Bratovštine sv. Antuna, u koju ulaze dubrovački trgovci. Benedikt je rođen u Dubrovniku oko 1416. g. Osnovnu izobrazbu stječe u Dubrovniku, a na studij odlazi u Italiju. Čini se da je studirao filozofiju i pravo.

„Ima već preko 110 godina da je gospar Benedikt Kotruljević Dubrovčanin, čovjek izvrstan u svakoj znanosti i veoma iskusan trgovac, napisao u četiri knjige o predmetu koji, kako on upozorava, nitko od početka svijeta do njega nije nikad obradio, to jest o trgovačkoj vještini.“ Tako 1573. godine započinje svoj uvod u tiskano djelo O trgovini i o savršenom trgovcu Dubrovčanina Benedikta Kotruljevića glasoviti hrvatski filozof Frane Petrić. Dubrovnik i trgovina oduvijek su činili jedno nerazdvojivo jedinstvo, a svoj napredak Dubrovačka Republika u “zlatnom periodu” 15. i 16. stoljeća duguje upravo afirmaciji trgovine. Imajući u vidu Ciceronovu izreku „trgovci su snaga države“, nije slučajno da Kotruljević svoje djelo posvećuje Franu Stjepoviću, „veoma glasovitom dubrovačkom trgovcu“. Ipak, Kotruljevićeva humanistička zamisao o savršenom trgovcu bila je poprilično ambiciozna, jer je trebalo jednu ljudsku djelatnost – prepunu neizvjesnosti, često puta prevrtljivu i nemoralnu – znanstveno utemeljiti i odrediti joj značajno mjesto u univerzalnom božjem poretku. Zbog toga u svojem uvodu Benedikt ovako kazuje: „ … svojim ću pisanjem koristiti Vama i mnogim drugima, a osobito onima koji kane steći imetak časno i ne griješeći protiv Boga i svoga bližnjega.“

Obitelj Kotruljević porijeklom je iz Kotora. U Dubrovnik dolaze oko 1350. g. i vrlo brzo postaju članovi Bratovštine sv. Antuna, u koju ulaze dubrovački trgovci. Benedikt je rođen u Dubrovniku oko 1416. g. Osnovnu izobrazbu stječe u Dubrovniku, a na studij odlazi u Italiju. Čini se da je studirao filozofiju i pravo. Zbog rane očeve smrti prekida studij i nakon 1436. g. vraća se u Dubrovnik preuzeti obiteljski posao. Uskoro s bratom osniva trgovačko društvo, baveći se izvozom vune i trgujući u Veneciji i Dubrovniku. Prodavaonice sukna otvara u talijanskim gradovima, a poslovni ga interes tjera od Sjeverne Afrike sve do Bugarske. Zbog velikog iskustva obnašao je nekoliko važnih dužnosti za Dubrovačku Republiku pa je tako u periodu od 1448. do 1453. g. bio njihov povjerenik u Napulju, a 1458. g. i dubrovački konzul u Napuljskom Kraljevstvu. Kako se s obitelji preselio u Napulj 1453. g., napuljski kraljevi, Aragonci, imenovali su ga vitezom, sucem, velikim sucem, savjetnikom i povjerenikom. Život u Napulju uvodi Benedikta u središte napuljskog humanističkog kruga.

Ovdje je lako mogao doći do mnogih povijesnih izvora iz grčke i helenističko-rimske antičke baštine, ali i iz patrističko-skolastič­ke doktrine te biti na izvoru novih humanističkih ideja o savršenoj prirodi, koju čovjek treba slijediti. Za dva Kotruljevićeva djela znamo da su postojala, ali su nažalost izgubljena. To su: O izboru supruge (De uxore ducenda) i O prirodi cvijeća (Della natura dei fiori). Njegovo najpoznatije djelo svakako je Knjiga o umijeću trgovine (Il libro dell’arte di Mercatura) iz 1458. g., a koje je u prerađenom izdanju izdao Frane Petrić 1573. g., dok je knjiga O plovidbi (De navigatione) nastala 1464. g., a kao Kotruljevićevo autorsko djelo otkrivena je tek 1996. g. Ovo je bilo prvo djelo ovakve vrste u hrvatskoj i europskoj literaturi. Premda se fra Bartolomea Lucu de Paciolija dugo vremena smatralo “ocem računovodstva”, jer je u svom djelu Sve o aritmetici, geometriji, proporcijama i proporcionalnosti (Summa de arithmetica, geometria, proportioni, et proportionalità) iz 1494. g. objavio detaljan opis sustava dvojnog knjigovodstva, studija Kotruljevićevog djela O trgovini i o savršenom trgovcu – naslov pod kojim ju objavljuje Petrić – pokazala je da je upravo Kotruljević pravi “otac računovodstva” te da je čak četrdesetak godina prije Paciolija definirao dvostavno knjigovodstvo. Spomenuto načelo i danas je osnova svakog knjigovodstva.